Rady herbaciane

Parzenie herbaty jest przyjemnością i jednym z warunków wydobycia z herbaty tego, co najlepsze. Są to różne kroki, które umożliwiają uzyskanie najlepszego smaku i aromatu. Warto pamiętać o kilku zasadach.

Wybór dobrej jakości herbaty – warto wybrać wysokiej jakości herbatę liściastą.
Wybór wody – woda do parzenia herbaty powinna być świeża i najlepiej dobrze przefiltrowana.
Temperatura wody – stosuje się różne temperatury do parzenia herbaty czarnej, zielonej czy białej.
Ilość liści herbaty – stosuje się różne proporcje liści herbacianych w zależności od ich kształtu, wagi i rodzaju.
Czas zaparzania – podobnie jak przy temperaturze wody stosujemy różny czas parzenia dla różnych herbat. Zawsze jednak po upływie określonego czasu oddzielamy liście herbaty od naparu.

Są różne szkoły i metody parzenia. Możesz dodać więcej liści i parzyć krótko, a nawet po chwili zaparzyć je ponownie lub mniej liści i parzyć dłużej. Pamiętaj, że smak zależy od wielu czynników i warto eksperymentować aby znaleźć idealny napar dla Ciebie.

Sięgając pierwszy raz po dany rodzaj herbaty warto przygotować ją zgodnie ze sztuką, a my podpowiadamy jak tak właśnie parzyć.
Pamiętaj, że najważniejsza jest przyjemność, którą daje nam parzenie i picie tego naparu.

Poniżej rady dla poszczególnych rodzajów herbat: