MATE – RADY

MATE – RADY

Parzenie yerba mate to codzienność dla południowoamerykańskich krajów, zwłaszcza Argentyny, Urugwaju, Paragwaju i południowych regionów Brazylii. Herbatę mate parzy się tradycyjnie za pomocą specjalnej tykwy (calebasse) oraz bombilli (słomki z sitkiem na końcu), ale można również użyć innych naczyń i sitka do herbaty.

Przygotowanie naczynia: Jeśli używasz tradycyjnej tykwy, wypełnij ją na około dwie trzecie swojej pojemności suchymi liśćmi mate.

Dodanie wody: Do tykwy dodaj wodę o temperaturze, i tutaj mamy różne szkoły parzenia od około 70-100°C.

Zaparzanie: Powoli wsypuj wodę na liście, tak aby były równomiernie nawilżone. Zaczekaj przez chwilę, aż liście się nasączą i osiągną swój pełny smak.

Parzenie wielokrotne: Mate nadaje się do wielokrotnego zaparzania, więc nie musisz od razu wylewać wody po pierwszym parzeniu. Możesz dolać więcej wody do tykwy i parzyć herbatę wielokrotnie, ciesząc się smakiem, który się zmienia.

Yerba mate ma charakterystyczny smak, jest bogata w kofeinę i zawiera wiele korzystnych związków dla zdrowia. To napój, który łączy ludzi i jest integralną częścią kultury wielu społeczności w Ameryce Południowej.