TRAWA CYTRYNOWA

jest rośliną tropikalną. Świeże łodygi i liście mają cytrynowy zapach, zawierają olejek eteryczny, który
obecny jest również w skórce cytryny.

Charakteryzuje się łagodnym smakiem cytryny w filiżance. Ten przyjemny orzeźwiający smak trawy
cytrynowej jest coraz bardziej popularny jako napój. Idealny jako orzeźwienie lub dodatek do innych
liści herbacianych.
Trawę cytrynową stosuje się również w kulinariach w kuchni azjatyckie i coraz częściej w Europie.

Właściwości trawy cytrynowej:

  • wpływa korzystnie na trawienie
  • ma właściwości moczopędne- orzeźwia
  • działa antybakteryjnie
  • jest źródłem mikroelementów oraz witamin

PARZENIE Czas: 8-10 minut | Ilość: 1-2 łyżeczki
Rady herbaciane:
Nasze herbaty owocowe i ziołowe to mieszanki owoców suszonych, kandyzowanych, ziół oraz
smakołyków jak wanilia, migdały czy kwiaty. Mieszanki te nie zawierają liści herbacianych dlatego
przygotowanie takiej herbaty nie ma ścisłych zasad, jednak warto pamiętać, że owoce i zioła również
lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je czajniczku. Dobrze
spełniają swoją funkcję również głębokie zaparzacze, w których zioła oraz owoce mogą spokojnie
rozwijać się i wydobyć swój aromat.

Mieszanki ziołowe zaparzamy wrzątkiem. Herbaty te mogą dłużej być zaparzane, uzyskując
intensywny kolor i jeszcze bogatszy smak.

Herbaty te idealne są dla dzieci, mam i kobiet w ciąży !