JAPAN MATCHA ORGANIC

Nasza matcha pochodzi zw Japonii, która słynie z najwyższej klasy herbat zielonych i posiada certyfikat
BIO.
Ta niezwykła, najwyższej jakości zielona herbata jest początkiem wszystkich zielonych herbat. Herbata ta
ma postać zielonego pudru o szmaragdowo-zielonym kolorze i specyficznym smaku, który pozyskuje
długim czasem spędzanym w zacienieniu przed samymi zbiorami.
Zielona herbata Matcha (jap. ??) jest częścią buddyjskiego Zen już od ponad 800 lat. Jest to jeden z
najstarszych gatunków japońskiej herbaty, który zaczął być uprawiany na chronionych tajemnicą
przyklasztornych plantacjach. Herbata Matcha używana jest głównie do japońskiej ceremonii cha-no-yu.
Matchę produkuje się z najwyższej jakościowo herbaty, zbieranej wiosną, zwanej Tencha. Herbaciane
krzewy na 14-28 dni przed zbiorami przykrywa się trzcinowymi matami rozciągniętymi na specjalnych
konstrukcjach, chroniąc w ten sposób młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych.
Zacienienie plantacji wynosi wtedy 90%. Dzięki zacienieniu zwiększa się ilość chlorofilu w herbacie, który
ulega przekształceniu się w katechinę.
Proces rozdrabnia herbaty na pył odbywa się w specjalnych granitowych żarnach. O staranności, z jaką
mieli się herbatę, świadczy to, że młynki te mielą zaledwie 30 gramów herbaty na godzinę.

Pijąc Matchę de facto spożywamy całe liście zielonej herbaty w dodatku tej najwyższej jakości.
Spożywając Matchę dostarczamy do organizmu znacznie więcej składników odżywczych (aminokwasów,
antyoksydantów, witamin, minerałów oraz błonnika) niż podczas picia zwykłego naparu z liści zielonej
herbaty. Jeden kubek Matchy jest równowartością 10 kubków zielonej herbaty.
Przy spożywaniu naparu herbacianego powstałego w klasyczny sposób, tj zalania gorącą wodą listków
herbacianych do wody przedostaje się jedynie 10%- 20% składników odżywczych zawartych w liściu.
Matcha oddaje nam 100%swojej mocy.Ma działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój,
stabilizujące nastrój. Picie zielonej herbaty działa relaksująco, a przy tym pozwala na zachowanie
czujności umysłu na okres od 3-6 godzin po spożyciu tej herbaty.

Ten niezwykły zielony puder jest zdrowiem w czystej postaci !
Matcha używana jest również w kulinariach jako dodatek do ciast, lodów, słodyczy czy orientalnych
potraw.
Sposób przygotowania:
Wsypać 0,5 łyżeczki herbaty matcha (lub ok. 1,5 bambusowej łyżeczki do Matcha) do miseczki (chawan)
i dodać 75 ml przegotowanej wody o temp. 70-80*C i ubijać bambusową miotełką (chasen) przez ok. 40
sek aż do powstania pianki.
Przyrządzając matchę otrzymujemy piękny żywozielony napój, który należy wypić od razu! 

Smacznego !