JAPAN HOUJICHA

Składa się w większości z grubych łodyżek oraz fragmentów mięsistych liści o różnej wielkości i
kolorze wahającym się pomiędzy ciemnozielonym a brązowym. W zapachu oraz smaku rozpoznamy
od razu charakter Banchy (żelazistość, mineralność) połączony z wyczuwalnymi nutami prażonych
orzechów czy skórki pieczonego chleba. Herbata pozostawia przyjemny słodko-dymny posmak.
Poularna prażona herbata zielona z Japonii, podawana często do posiłków z uwagi na korzystny
wpływ na trawienie.
W procesie produkcji japońska Bancha prażona jest w temperaturze poniżej 350 °C, czemu zawdzięcza wyraźnie orzechowy i dymny charakter. Houjichanie przypomina standardowej zielonej herbaty japońskiej, nie tylko ze względu na intensywnie prażony charakter, ale także na wytrzymałość na wysokie temperatury bez problemu możemy zalewać ją nawet wrzątkiem.

Pochodzenie: prefektura Kagoshima, Japonia

Zalecana temperatura: 70-90 °C

Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie nawet 30 sekund, kolejne można wydłużać o minutę

JAPAN HOUJICHA PULVER 0ORGANIC
hermetycznie op. 70g
Houjicha to palona zielona herbata. Po wytworzeniu zielonej herbaty w wyniku procesu prażenia
liście brązowieją, a aromat nabiera orzechowego i intensywnie palonego charakteru. Japan Houjicha
pulver to zielona prażona herbata w proszku. Proszek idealnie nadaje się do modnego napoju
houjicha latte lub do pieczenia. Lekko orzechowy palony smak przypomina cappuccino.

Pochodzenie: Japonia, prowincja: Kagoshima
Zalecana temperatura: 80/100 °C
Zalecany czas parzenia: 2-3 minuty