Opis
PU ERH czerwona herbata o specyficznym ziemistym smaku.
Pu erh powstaje w wyniku dodatkowej fermentacji, która odbywa się po dodaniu do liści drobnoustrojów. Przy ich pomocy, dzięki obecności pary wodnej i wysokiej temperatury herbata ta szybko „starzeje się”, może być potem leżakowana przez długi czas. Dzięki tym procesom otrzymuje się znany nam, wyjątkowy ziemisto- drzewny smak i aromat.
Co ciekawe, w Chinach, ojczyźnie pu erh, herbata ta klasyfikowana jest jako czarna. Chińczycy bowiem określają kolor herbaty na podstawie koloru naparu, a nie suszu (jak robi się to na zachodzie, przede wszystkim w Europie).
Pu erh znany jest z właściwości leczniczych i odchudzających. Wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza procesy trawienne, zawiera duże ilości przeciwutleniaczy oraz zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu – wolnych rodników.
Czerwona herbata pita regularnie skutecznie walczy z nadwagą!
Temperatura: 80°C | Czas: 2-4 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka