Opis
Nasza matcha pochodzi z Japonii, która słynie z najwyższej klasy herbat zielonych. Posiada certyfikat organiczności. Zbiór tej matchy przypada na jesień. Kolor jest zielony, mocny i czysty, trawiasty smak z nutą goryczki.
Matcha używana jest głównie do japońskiej ceremonii Chanoyu („Droga Herbaty”). Na ceremonię składa się nie tylko parzenie herbaty, ale również podanie jej w wyjątkowej ceramice przy odpowiednim otoczeniu i atmosferze.
Oprócz tradycyjnego przygotowania z wodą, ten proszek matcha idealnie nadaje się do drinków mieszanych, napojów bezalkoholowych i latte matcha. Dzięki swoim składnikom matcha oferuje połączenie wysokiej jakości, imponującego wyglądu i ekonomicznej ceny. Matcha Hana ma mocny, czysty, trawiasty smak z nutą goryczki.
Matcha produkowana jest z tencha. Jest to wysokiej jakości herbata uprawiana na zacienianych plantacjach. Proces rozdrabniania herbaty na pył odbywa się
w specjalnych granitowych żarnach.
Spożywając matchę dostarczamy do organizmu znacznie więcej składników odżywczych (aminokwasów, antyoksydantów, witamin, minerałów oraz błonnika) niż podczas picia zwykłego naparu z liści. Matcha oddaje nam 100% swojej mocy. Ma działanie pobudzające, zmniejszające stres i niepokój, stabilizujące nastrój. Picie zielonej herbaty działa relaksująco, a przy tym pozwala na zachowanie świeżości umysłu.
Ponadto ma uniwersalne zastosowanie np. w kuchni. Może być wykorzystywana jako dodatek do ciast, lodów, słodyczy. Stosuje się ją również przy produkcji kosmetyków.
Ten niezwykły zielony puder jest zdrowiem w czystej postaci!
Sposób przygotowania:
Tradycyjnie do przygotowania matchy używane są specjalne utensylia. Za pomocą łyżeczki chashaku odmierzamy 1/2 miarki, wsypujemy matchę do miseczki lub większej czarki i zalewamy ją 70/80ml wody o temperaturze 70C. Specjalną bambusową miotełką (chasen) intensywnie mieszamy napar do uzyskania zawiesiny z jasnozieloną pianką.
Jeżeli nie dysponujemy chasenem możemy posłużyć się spieniaczem do mleka lub blenderem.
Przyrządzając matchę otrzymujemy piękny żywo zielony napój, który należy wypić od razu.




