MATE
Mate jest szeroko rozpowszechniona w Południowej Ameryce od wieków. Te wysuszone liście
ostrokrzewu paragwajskiego mają niesamowite działanie ! Napój ten likwiduje zmęczenie, rozjaśnia
umysł, wspomaga koncentrację i doskonale gasi pragnienie. Dlatego też funkcjonuje jako codzienny
napar w tych gorących krajach. W Brazylii, Paragwaju, Argentynie, Peru czy Wenezueli nie rzadko
można spotkać widok „przerwy na mate”, kiedy to nawet grupy ludzi wspólnie piją mate z termosu..
Tradycyjne picie Mate to calebasse /wydrążony owoc tykwy/ i bombilla /rurka słomka przez którą
pije się napar/.
Ożywczy efekt mate obiecuje świeżość i energię dla ciała oraz duszy. Spożywana na gorąco lub na
zimno, mate jest idealna dla każdego, kto szuka naturalnego źródła energii. Spróbuj już teraz i poznaj
smak Ameryki Południowej!
W Ameryce Południowej picie mate jest częścią codziennego życia wielu ludzi. Klasyczny napar z liści
mate pili już rdzenni mieszkańcy Ameryki Łacińskiej.
W Argentynie ponad 80% populacji wciąż pije herbatę mate co najmniej raz w tygodniu.
W Europie i Ameryce Północnej mate w postaci lemoniady jako napój bezalkoholowy w wielu
smakach jest bardziej znany jako modny napój.
Sporządzanie własnych naparów mate jest obecnie bardzo popularne. Mate to urozmaicona i świeża
alternatywa dla kawy czy czarnej herbaty oraz naturalny zastrzyk energii.
Wypróbuj zieloną mate w czystej postaci lub w różnych smakach.
PARZENIE Czas: ok 6 minut | Ilość: 1 czubata łyżeczka
Tradycyjnie mate parzy się i pije w wydrążonej tykwie czyli calebasse, sącząc ją przez specjalną
słomkę bombillę.
Liście mate wsypujemy do 3/4 objętości naczynia, zalewamy wrzątkiem i czekamy ok 6 minut.
Literatura podaje również możliwość zalewania mate wodą o temperaturze ok 80 C.
Po podanym czasie wkładamy bombillę i możemy rozkoszować się naparem !
Oczywiście mate pić można w filiżance czy kubku a parzyć w zaparzaczach. Należy jedynie pamiętać,
że liście mate są drobne i najlepsze są zaparzacze z gęstą siatką.
Smacznego !