HERBATA TURKUSOWA – KROPLA WIEDZY

Oolongi oferują tak różnorodne smaki i aromaty, które pozwalają cieszyć się wielowymiarowym doświadczeniem podczas picia herbaty. Ich produkcja i właściwości zdrowotne czynią je jednymi z najbardziej cenionych i uwielbianych herbat na świecie.

Proces produkcji oolongów jest skomplikowany i obejmuje suszenie liści w wiklinowych koszach, co uwolnia soki z liści, a następnie oksydację przez kilka godzin lub dni. Liście są rolowane i czasami podprażane. Oolongi są wytwarzane głównie w trzech prowincjach Chin, a różnice w stopniu oksydacji i regionach produkcji wpływają na różnorodność smaków i aromatów herbaty. Oolongi lekko oksydowane – np. Dong Ding – mają kolor liści zbliżony do herbat zielonych i charakteryzują się słodkawymi, kwiatowo- mlecznymi akcentami oraz naparami pozbawionymi goryczy. Herbaty turkusowe mocniej oksydowane mają ciepłe podprażane akcenty z nutami czekolady, przypraw korzennych czy suszonych owoców.

Tradycyjnie tę herbatę produkuje się tylko w trzech prowincjach Chin, przy czym
niskooksydowane oolongi (poniżej 50%) wytwarzane są na Tajwanie i na południu prowincji Fujijan; z kolei wysokooksydowane oolongi (powyżej 50%) pochodzą z północnej części Fujijan oraz z prowincji Guangdong. Oolongi charakteryzują się mocnym smakiem i świeżym zapachem, aromatami kwiatów i owoców oraz akcentami mineralnymi.

Herbaty turkusowe posiadają wiele składników odżywczych, w tym: witaminy z grupy B, witaminę E, C, K i D, żelazo, fosfor, magnez, wapń, jod, cynk, flawonoidy, antyoksydanty, taninę, teninę oraz olejki eteryczne. Chińscy naukowcy udowodnili, że oolongi spowalniają procesy starzenia, wzmacniają system immunologiczny, wspomagają procesy odchudzania.
Oolongi są najczęściej używanymi herbatami podczas ceremonii parzenia herbaty metodą Gongfu Cha – rytuału pokazującej wyjątkową zręczność i długie herbaciane doświadczenie mistrza ceremonii.
Herbaty oolong zawierają wiele składników odżywczych, w tym witaminy, minerały, flawonoidy i antyoksydanty. Są one uznawane za korzystne dla zdrowia, spowalniają procesy starzenia, wzmacniają system immunologiczny i wspomagają odchudzanie.