Chiny – kolebka herbaty
Herbata jest uprawiana i pielęgnowana w Chinach od 5000 lat. Ten fascynujący kraj jest kolebką wielu gatunków czarnej, zielonej i białej herbaty . Czarna herbata jest produkowana we wszystkich dziewięciu prowincjach produkujących herbatę. Wschodnia prowincja Anhui jest szczególnie znana z doskonałych herbat Kemun. Junnan, położony na południowym zachodzie, to prawdziwa kolebka herbaty. Z tego regionu pochodzą popularne, mocne czarne herbaty z pięknymi końcówkami, a także słynna herbata „Pu Erh”. Najwięcej herbaty produkuje się w południowej prowincji Hunan. Chiny eksportują większość swojej czarnej herbaty za granicę, ponieważ zielona herbata jest dominującym wyborem w samych Chinach. Nasza oferta czarnych herbat z Chin oferuje Państwu wiele doskonałych gatunków herbaty.
Kultura uprawy herbaty i przetwarzania zielonej herbaty rozpoczęła się w Chinach ponad 4000 lat temu, co czyni Chiny najstarszym krajem produkującym herbatę i kolebką kultury herbacianej. Żaden inny kraj na świecie nie jest nawet blisko produkcji tak dużej ilości herbaty jak Chiny. Wszystkie 16 prowincji produkujących herbatę przodują w oferowaniu wysokiej jakości odmian zielonej herbaty. Wschodnia prowincja Zhejiang jest szczególnie znana ze swoich specjałów, takich jak „Lung Ching” i „Anji White Tea”, ale także z klasycznych herbat Gunpowder, Chun Mee i Sencha. Z kolei prowincja Fujian, położona w południowo-wschodnich Chinach, słynie z białych herbat i herbat aromatycznych, takich jak herbata jaśminowa. W samych Chinach kultura herbaciana przeżywa obecnie niezwykły renesans. Liczba herbaciarni i sklepów rośnie. Za herbatę najwyższej jakości płaci się rekordowo wysokie ceny, a herbata ta jest również z dumą prezentowana na uroczystościach rodzinnych i spotkaniach biznesowych, jako symbol najwyższego szacunku i uznania. W naszym asortymencie znajdą Państwo szeroką gamę zielonych herbat pochodzących z Chin.



