JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC KYUSHU
Gyokuro jest uważana za najszlachetniejszą z japońskich herbat, a przez
niektórych za najlepszą na świecie. Ceniona jest za względu na swój wyjątkowy smak i zdrowotne
właściwości. Tokiwa to starożytne japońskie słowo, które wyraża wiecznie zielony kolor natury.
Niepowtarzalność gyokuro odnaleźć można również w procesie produkcji. W momencie
zawiązywania pączków cała plantacja zostaje zacieniona matami na ponad dwa tygodnie. Dzięki temu
młode pączki i liście mają większą zawartość chlorofilu, soczystą zieleń oraz niższą zawartość taniny, a
herbata zyskuje słodycz i subtelny smak. Po zbiorach listki poddawane są działaniu pary wodnej,
następnie suszone i prasowane. Gyokuro cenimy za wyjątkowo dużą zawartość przeciwutleniaczy.
Podobnie jak pozostałe zielone herbaty stymuluje pracę mózgu oraz układu nerwowego, orzeźwia i
dodaje energii na co dzień. Liście mają kształt ciemnozielonych płaskich igiełek, a napar tej herbaty
jest świeży o lekko słodkawym posmaku.
Pochodzenie: Japonia, prowincja Kyushu
Zalecana temperatura: 70-80 ⁰C
Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie nawet 30 sekund, kolejne można wydłużać o minutę.