Ceylon – ulubieniec Brytyjczyków
Herbatę cejlońską nazywamy „herbatą ze Sri Lanki”, ale ze względu na długą historię zachowała ona dawną nazwę kraju. Uprawa herbaty jest ugruntowaną tradycją na „wyspie słońca” od prawie 150 lat. Szkocki pionier James Taylor zasiał pierwsze rośliny w 1867 roku, a dziś Sri Lanka jest czwartym co do wielkości producentem herbaty na świecie. Herbaciane krzewy kwitną w każdym regionie wyspy, od nizin po tereny górskie na wysokości ponad 2000 metrów. Jeden z najsłynniejszych regionów, Dimbula, położony w zachodnich górach, produkuje wiosną najwyższej jakości herbaty dzięki swoim orzeźwiającym, świeżym i aromatycznym nutom. Region Uva we wschodnich górach produkuje najlepszą jakość późnym latem – herbaty o charakterystycznej, mocnej i cierpkiej „nucie Uva”. Region Nuwara Eliya położony jest w samym sercu centralnych wyżyn, a wykwintne herbaty o kwiatowych i orzeźwiających nutach są tam produkowane przez cały rok.
Herbaty o znacznie pełniejszym smaku uprawiane są w regionie Kandy o średniej uprawie, natomiast te o wysokiej jakości powstają w Ruhunie, regionie o niskiej uprawie. Na Sri Lance znajduje się zaledwie kilka plantacji zielonej herbaty i herbaty organicznej. Herbata cejlońska jest popularna nie tylko jako herbata jednolistna, ale jest również kluczowym składnikiem popularnych mieszanek, takich jak „angielska mieszanka”.


Nasza oferta herbat cejlońskich:

